Święto Zmartwychwstania Pańskiego obchodzimy wiosną,
kiedy przebiśniegi, fiołki i krokusy już rosną.
W przyrodzie budzi się nowe życie,
my przygotowujemy wielkanocny koszyczek.
	Okrągły koszyczek z wierzbowych witek wypleciony,
	bielutką haftowaną serwetką jest wymoszczony.
	Ozdabiamy go zielonymi borówek gałązkami
	i wypełniamy różnymi smakołykami.
Jest w nim malutki cukrowy baranek,
kilka kraszanek i wielobarwnych pisanek,
bocheneczek chleba i babeczka lukrowana,
czekoladowymi wiórkami posypana.
	Wkładamy też do niego,
	kawałek mazurka np. kajmakowego,
	pęto pachnącej białej kiełbasy
	i jeszcze inne świąteczne frykasy.
Będziemy tym wszystkim dzielić się do woli,
przyprawiając jajeczka -
- też wyjętymi z poświęconego koszyczka -
szczyptami pieprzu i soli.
	A my wsłuchując się w wiosny tchnienie,
	składamy Państwu serdeczne życzenia:
	przy świątecznym stole dużo miłych gości,
	a w sercu samej radości,
	menu smacznego
	i śmigusa - dyngusa mokrego